میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی
میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی

مروری بر وضعیت آمار صید( ماهیگیری) و آبزی پروری جهانی

 

مروری  بر وضعیت آمار صید( ماهیگیری) و آبزی پروری جهانی

مترجمین: علی محمدیاری و عادل دندانی

 

(The state of world Fisheries and Aquaculture 2012(FAOمنبع :

 

  بر اساس آمار منتشره  از سازمان خوار و بار کشاورزی جهانی (فایو)  میزان کل تولید و عرضه محصولات شیلاتی  حاصله از صید و آبزی پروری در سطح جهانی در سال 2010 میلادی به مقدار 148 میلیون تن  و به ارزش 217.5 میلیارد دلار آمریکا  رسید که  از این مقدار  حدود 128 میلیون تن به  مصارف انسانی رسیده  است .

رشد مداوم در تولید و بهبود شیوه های توزیع  و بازار رسانی محصولات شیلاتی ،  موجب افزایش عرضه در 5 دهه گذشته شده است 

محصولات شیلاتی با متوسط نرخ رشد 3.2 درصد در سال  در طی دوره 1961 تا 2009  روبرو بوده است .

علی رغم نرخ رشد 1.7 درصدی در میزان جمعیت جهانی میزان مصرف سرانه  آبزیان در سطح جهانی  از 9.9 کیلوگرم (وزن تر) در دهه 1960 به میزان 18.4 کیلوگرم بر اساس مولفه های فوق ، در سال 2009 رسید.

از میزان 126 میلیون تن تولید محصولات شیلاتی مورد  مصارف انسانی در سال 2009 ، قاره افریقا با کمترین میزان مصرف در حدود 9.1 میلیون تن و با مصرف سرانه 9.1 کیلوگرم ،قاره آسیا  با بیشترین میزان مصرف در حدود 85.4 میلیون تن  و با مصرف سرانه 20.7 کیلوگرم(حدود 42.8 میلیون تن از آن در کشورهای آسیایی خارج از چین با  سرانه مصرف 15.4 کیلوگرم مصرف می شود)،امریکای شمالی،اروپا ، امریکای لاتین و حوزه کارائیب  نیز به ترتیب با مصرف سرانه 24.6 ،24.1،22 و9.9بوده است

هر چند مصرف سرانه محصولات شیلاتی در مناطق درحال توسعه به طور یکنواخت در حال رشد و فزونی است ولی در کشورهای با کسری مواد غذایی و درآمد، این میزان از 4.9 کیلو گرم در سال

1961 به 10.1 کیلو گرم رسیده است . که در مقایسه با مناطق توسعه یافته به طور چشمگیری پایین تر می باشد.

سهم قابل ملاحظه ای از مصرف ماهی در کشورهای توسعه یافته، مدیون واردات ،تقاضای مداوم  ، کاهش تولیدات  محصولات شیلاتی  ملی (پایین تر از 10 درصد در دوره تولید سالهای 2000تا 2010) و وابستگی به واردات آن به ویژه از کشورهای در حال توسعه است در سال 2009  رسیده است .

کشور چین بیشتر از همه ، عهده دار افزایش مصرف سرانه آبزیان جهانی به واسطه افزایش تولید محصولات شیلاتی  به ویژه در حوزه آبزی پروری است

سهم چین در تولید محصولات شیلاتی جهانی از  رشد تولید 7 درصدی در سال 1961 به رشد 35 درصدی در سال 2010 رسیده است

میزان مصرف سرانه آبزیان در چین  با رشد درآمد خانوار  و افزایش در تنوع بخشی به محصولات شیلاتی  در دسترس به میزان 31.9 کیلوگرم در سال 2009 و با یک متوسط رشد سالیانه 6 درصدی در طی دوره 1990- 2009  رسیده است .

چنانچه کشور چین را  در عرضه محصولات شیلاتی به بقیه نقاط جهان در سال 2009مستثنی کنیم ، متوسط مصرف سرانه جهانی به عدد 15.4 کیلوگرم در سال خواهد رسید که بیشتر از متوسط ارزش آن در دهه 1960،حدوداً 11.5 کیلوگرم،دهه 1970، حدوداً 13.5 کیلوگرم  دهه 1980 ، حدوداً 14.1 کیلوگرم و دهه 1990 ،حدوداً 13.5 کیلوگرم  بوده است

ماهی و محصولات آبزی  به عنوان یک منبع با ارزش پروتئینی و مواد ریز مغذی ضروری برای تعادل تغذیه ای و سلامتی انسانها مطرح است  به طوری که در سال 2009  ،6.5 درصد ازکل پروتئین حیوانی مصرفی  ،16.6 درصد از جمعیت جهانی  از این منبع تامین شده است

در سطح جهانی نیز  محصولات شیلاتی  نقش مهمی  در تغذیه  داشته است به طوری که  3 میلیارد نفر ، تقریباً 20 درصد از خوراک پروتئین حیوانی  را از آن تامین نموده و 4.3 میلیارد نفر دیگر نیز  15 درصد از پروتئین حیوانی مصرفی را از چنین منبعی تامین نموده اند که اختلاف سهم مصرف خوراک پروتئین حیوانی از این منبع  در میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه کاملاً آشکار است

علی رغم  سطح نسبتاً پایین  مصرف محصولات آبزیان در کشورهای در حال توسعه به میزان 19.2 درصد و حدود 24 درصد برای کشورهای با کسر درآمد وموادغذایی، سهم محصولات آبزی برای کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه به دلیل مصرف دیگر منابع پروتئینی که به سرعت در حال رشد است  اندکی رو به کاهش گذاشته شده است