کیفیت آب و مدیریت استخر
مدیریت کیفیت آب یکی از جنبههای خیلی مهم در مزارع پرورش میگو است که مستقیماً تولید را کنترل مینمایند. مدیریت کیفیت آب بهینه، کف استخر سالمتر و میگوی سالمتر منتج به تولید بهتر میشود. بنابراین مدیریت خوب کف استخر و کیفیت آب نقش مهمی در پرورش میگو بازی میکند. پارامترهای هیدرولوژیکی عمده که کیفیت آب را کنترل مینماید عبارتند از: 1- شوری 2- pH 3- دما 4- اکسیژن محلول
بخشی از پارامترهای شیمیایی یا گازهای سمی از قبیل آمونیاک (NH3)، آمونیوم(NH4)، نیتریت(NO2)، نیترات(NO3) و سولفید هیدروژن(H2S) و بار میکروبی همچنین در مدیریت کیفیت آب مزارع پرورش میگو سهیم هستند.
مدیریت کیفیت آب
مدیریت آب بستگی زیادی به کیفیت آب در استخر در منطقه پرورشی دارد. به عنوان مثال در ایران شوری آب خلیج فارس بالاست و باران کم میبارد بنابراین شوری آب اغلب مناطق پرورشی بالاست. همچنین درجه حرارت آب و درجه حرارت هوا از فروردین تا پایان شهریور بالاست. بنابراین یک سیستم تعویض آب زیاد در هرمزگان برای ثابت نگه داشتن شوری و پارامترهای دیگر در سومین، چهارمین و پنجمین ماه پرورش زمانیکه میگو به 8-7 گرم و بالاتر میرسد نیاز است. در وضعیتی که کف استخر بد باشد یا وضعیت بلوم پلانکتونی زیاد، احتمال کاهش اکسیژن تا سطح بحرانی در شب وجود دارد، بویژه در هوای گرم و مرطوب در این مورد اگر مزرعه هواده نداشته باشد، تعویض آب تنها راه حل برای زنده نگه داشتن میگو است. پارامترهای کیفی آب و بلوم پلانکتونی در اغلب مزارع استان تا مرداد با تعویض آب روزانه و آهک پاشی به خوبی حفظ میشوند. اگر چه در ماه مرداد به دلیل نوسان دمایی و بار زیاد داینوفلاژله و جلبک سبزآبی در خیلی از استخرها مشاهده شده که بلوم پلانکتونی میشکند. داینوفلاژله ها و بلوم پلانکتونی خیلی خوب مدیریت شدهاند. گونههای جلبک سبزآبی Oscilatoria مشکل عمده دیگری در این استان هستند. این جلبک سبزآبی مشکلات زیادی را در جاهائیکه سایز میگو کوچک است ایجاد مینماید و میگو هر روز یا طی دوره پوستاندازی لب لب میخورد. در بعضی از استخرها مشاهده شده است که میگوها به عفونت رودهای مبتلا شدهاند به دلیل سمی بودن Oscilatoria. کیفیت آب و شرایط استخر با تعویض آب و آهک پاشی بهبود داده شده است.
استرس اکسیژن محلول و مرگ و میر میگو
در ماه مرداد و شهریور درجه حرارت آب مانند درجه حرارت هوا بالاست. pH آب در استخر هاییکه که بلوم پلانکتونی در آنها بالا باشد و یا مزارعی که ظرفیت پمپ آب در آنها کافی نباشد و قادر به تعویض آب لازم نباشند یا شفافیت خیلی بالا و لب لب داشتنه باشند pH در آنها بالا میرود ، اکسیژن محلول مهمترین پارامتر آب است که در ماه مرداد و شهریور در خیلی از مزارع بحرانی میشود و به دلیل فشار اکسیژن محلول پائین، رشد کندی در بعضی مزارع مشاهده میشود