میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی
میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی

غذای میگو، تغذیه و رشد

غذای میگو، تغذیه و رشد

در پرورش میگو غذای مکمل 70-60 درصد کل هزینه تولید را شامل می‌شود. دادن غذای کافی به جانوران پرورشی برای اطمینان از اینکه به رشد مورد دلخواه برسند برای یک مدت زمان مشخص، لازم است. کیفیت غذای میگو و استراتژی غذادهی برای رشد خوب و تولید بالا خیلی مهم است. انتخاب دقیق یک غذای باکیفیت و مدیریت آن برای کنترل ضریب تبدیل غذا( FCR ) در پرورش میگو خیلی مهم است. یک غذای تجاری کارخانه‌ای بایست روش کنترل کیفی کاملی را در مورد فرمولاسیون غذایی، انتخاب مواد‌اولیه با کیفیت خوب، ساخت غذای پلت، انبار مواد‌اولیه و انبار نهایی غذای ساخته شده دنبال نماید. موارد مذکور برای تولید غذای با کیفیت خیلی مهم هستند. کیفیتهای مختلف غذای میگو سبب تولید غذاهای با کیفیت متفاوت و قیمت متفاوتی خواهند شد. ما می‌توانیم ارزش غذایی غذای میگو را با استفاده از مواد غذایی باکیفیت خوب افزایش دهیم.

پیشنهادات و توصیه‌هایی برای انتخاب غذای با کیفیت میگو:

a.      وضعیت فیزیکی

1-1- یکسان بودن سایز و رنگ غذا بایستی آزمایش شود

1-2- غذای پلت شده نبایستی خاکه داشته باشد

1-3- غذای پلت نبایست زمانیکه در آب ریخته می‌شود شناور بماند

1-4- کیسه‌های غذا نباید پاره باشد یا هیچ سوراخی نباید داشته باشد

1-5- سطح غذای پلت بایستی صاف باشد

1-6- غذا باید بوی خوبی داشته باشد و بوی کپک زدگی نداشته باشد

1-7- غذای پلت بایستی خشک باشد و ناصافی یا رطوبت نداشته باشد

1-8- غذای پلت نبایستی کپک زده باشد

2- پایداری در آب

2-1- یک غذای با کیفیت بالا بایستی زمانیکه در آب ریخته می‌شود 3-2 ساعت پایدار باشد و بعد از شکسته شدن پلتها نرم خواهند شد

2-2- یک غذای با بیش از 8 ساعت پایداری در آب غذای خوبی نیست

2-3- پلت بدون پایداری در آب منتهی به از دست دادن غذا و هزینه اضافی می‌شود و به آسانی آب استخر را آلوده می‌کند و مدیریت استخر مشکل خواهد شد.

2-4- پایداری پلت زمانی قابل قبول خواهد بود که پلتها در آب به مدت 30 دقیقه نگهداشته شوند و مشاهده شود چگونه پلت در آب از هم پاشیده می‌شود.

جذابیت غذا

2-5- اگر میگوها پلتهای غذایی را بگیرند و از آن تغذیه کنند، نشان می‌دهد که پلتها را ترجیح می‌دهند.

2-6- ما می‌توانیم جذابیت غذاهای مختلف را بوسیله جداکردن آنها از هم و قراردادن در سینی های غذادهی مشاهده نمائیم. غذایی که در سینی‌ها اول از همه مصرف می‌شود و پس از چک کردن، اگر سینی خالی باشد نشان می‌دهد آن غذا نسبت به بقیه جذابتر است.

3-سلامت

           اجزای غذایی که استفاده می‌شوند بایستی کیفیت بالایی داشته باشند و عاری از سموم یا علف کش باشند.

1-    قابلیت پلت شدن

 4-1- زمانیکه یک غذای باکیفیت خوب جویده می‌شود           مزه شیرین دارد که از آرد ماهی تازه است.

4-2- برعکس اگر ما غذای بدی بجویم، بی‌حسی در زبان را حس خواهیم کرد که به دلیل تازه نبودن آرد ماهی است.

5- سایز پلت

سایزهای غذای پلت شده وابسته به اندازه میگو است. میگوهای کوچک غذای با سایز پلت کوچک را می‌گیرند اما میگوهای بزرگتر به پلت بزرگتر نیاز دارند.

 

آسیب شناسی مراکز تکثیر لارو میگو در ایران


آسیب شناسی مراکز تکثیر لارو میگو در ایران

اشاره :

تولید بچه میگو فرآیندی است که در مراکز تکثیر با هدف تامین بچه میگوی مورد نیاز مزارع میگو و بعنوان یک بنگاه اقتصادی آبزی پروری مطرح است .  و با توجه به اینکه  سیستم پرورش میگو در ایران مبتنی بر تهیه بچه میگو از مراکز تکثیر پایه ریز ی

شده بود لذا همزمان با توسعه مزارع پرورش میگو  ایجاد مراکز تکثیر لارو میگونیز در دستور کار قرار گرفت . اگر چه توسعه این بخش از صنعت در بخش خصوصی کمی دیر تر از مزارع میگو بود و تا قبل از آن برنامه ریزی شده بود تا لارو مورد نیاز از طریق مراکز وابسته به دولت تامین شود که برای تولید انبوه نمی توانست جوابگو باشد  ولی در الگوی توسعه و ایجاد انگیزه و پایه ریز ی بخش بسیار موثر و راهگشا بود و از آنجاییکه تولید بچه میگو برای فعالیت مزارع ضروری بود در طی سالهای اجرای برنامه توسعه مزارع میگو  تعداد و ظرفیت این مراکز به حد موردنیاز  افزایش یافت. ولی در ادامه  به دلیل رکود حاصل در صنعت و عدم تقاضا، برخی از این مراکز در سالهای 82 و 83 مورد بهره برداری قرار نگرفتند و مراکز بهره برداری شده نیز با تمام ظرفیت  خود فعالیت نکردند

سابقه :

مرکز تکثیر میگوی کلاهی، قدیمی ترین مرکز تکثیر میگو در ایران و استان هرمزگان است. در سالهای اجرای برنامه توسعه میگو  13 مجوز برای احداث مراکز تکثیر میگو در این استان صادر شد و با در نظر گرفتن ظرفیت مزارع میگو  این تعداد به  17 مجوز افزایش یافت که با رکود  پرورش میگو تنها همان 13 واحد به مرحله تولید رسیده و  پاسخگوی نیاز مزارع بودندو سایر مجوزها در مراحل ابتدایی متوقف و توسعه نیافت . و در حال حاضر تنها 8 مرکز تکثیر به فعالیت مشغولند

 

 تکثیر میگو در استان بوشهر با فعالیت مرکز بندرگاه در سال 1368 آغاز شد  و  با احداث مرکز بزرگ تکثیر میگو در حله ادامه یافت. در سال 1375 با صدرو مجوز تکثیر برای بخش غیر دولتی کار احداث و بهره برداری از مراکز تکثیر آغاز و در حال حاضر 21 مرکز تکثیر میگو متعلق به بخش غیر دولتی آماده بهره برداری هستند

 

در استان خوزستان و در سالهای اولیه توسعه پرورش میگو، مرکز تکثیر میگوی بندر امام خمینی ( متعلق به شیلات ایران) تنها مرکز استانی تولید کننده بچه میگو به شمار می رفت. در سال 1376 مجوز ساخت 10 مرکز تکثیر در استان خوزستان صادر گردید که اولین مرکز تولید آزمایشی خود را در سال 1378 به انجام رساند.  و بعد از آن  6 مرکز متعلق به بخش غیر دولتی در نزدیکترین فاصله به مجتمع پرورش میگو   احداث و مورد بهره برداری قرار گرفتند.

 

در استان  سیستان و بلوچستان  اولین مرکز تکثیر میگو در سال 1376 در این استان مورد بهره بردرای قرار گرفت و در حال حاضر 7 مرکز تکثیر  میگو  استان آماده بهره برداری هستند (1)

 

 

 

(میزان تولید بچه میگو در کشور طی سال 80-73  -   هزار قطعه ) –  (2)

سال

1373

1374

1375

1376

1377

1378

1379

1380

تولید بچه میگو

282

18000

24700

57000

114000

306000

532000

828000

ماخذ : سالنامه آماری سازمان شیلات ایران

(میزان تولید بچه میگو در کشور طی سال 90-81   -  هزار قطعه )

سال

1381

1382

1383

1384

1385

1386

1387

1388

1389

تولید بچه میگو

683000

764300

1142703

797468

642900

397360

733549

532482

682000

ماخذ : سالنامه آماری سازمان شیلات ایران

 

 

 

 

آسیب شناسی

فعالیت تکثیر میگو در بخش خصوصی پس از توسعه و آغاز طرح ها ی پرورش میگو شروع شد و قبل از آن بصورت محدود تولیدات بخش دولتی و در مواردی واردات لارو گونه مونودون از کشور مالز ی تامین کننده لارو مزارع تازه تاسیس و یا استخرهای ترویجی مراکز دولتی بود .بر خلاف مزارع میگو که سرمایه گذاری دولتی در احداث زیر ساختها و ایجاد مجتمع های پرورش میگو عاملی برای جذب سرمایه گذاران در این بخش بود  و راه آنان را هموار نمود، دولت در اجرای طرح های تکثیر میگو هیچگونه حمایت سرمایه گذاری زیر ساختی نداشت و  نیاز به تامین بچه میگو و ضرورت ایجاد فعالیت های پیشین در این  حرفه عاملی شد تا بتدریج واحدهای تکثیر میگو در کشور احداث و به فعالیت بپردازند و  از این روی مشکلات آنان بصورت مستقل مورد توجه قرا ر نگرفت و تحت شعاع پرورش کمتر به موضوع مبتلا به آنان پرداخته شد و  همواره با چالش هایی مواجه بود ه اند که به برخی از آنها اشاره خواهد شد .

1-       حضور خارجی ها در مراکز تکثیر لارو میگو

تولیدات مراکز دولتی و تولید آزمایشی مراکز تکثیر بچه میگو ی بخش خصوصی که تازه فعالیت تولیدی خودرا آغاز نموده بودند هیچگاه به تولید انبوه نرسید و برای برون رفت از این مشکل مدیران این مراکز دست به دامان کارشناسان و یا در واقع کارگران تجربی کشور تایلند و متعاقب آن هند ، فیلیپین  ، و... شدند که یکباره تحولی در تولید ایجاد و عطش مدیران را در جذب این افراد   دو چندان کرد و بخت نیز با آنان یار بود و شکوفایی وسود وسوسه انگیز پرورش میگو   در آن سالها سیل خارجی ها  را  روانه مراکز تکثیر ایران نمود . با وجود اینکه گونه ایران متفاوت از گونه غالب جنوب شرق آسیا بود ولی تبحر آنان در تولید تعجب آور و فرصتی برای عرض اندام کارشناسان داخلی بوجود نیاورد و آنان نیز که میدان را خالی میدند یکه تاز میدان بوده و کار به جایی رسید که فوت کوزه گر ی را نشان کسی نداده و حتی برچسب های نوشته شده به زبان تایلندی بر روی مواد مورد استفاده را نیز بصورت محرمانه از بین میبردند  و اینجا بود که اعتماد بنفس کارکنان داخلی را تضعیف   و عطش مزرعه داران را تقویت کردند  و باورهای غلط را پایه ریزی نمودند . و بعدها نیز با تغییر گونه،  پای کارشناسان کشور اکوادور نیز به صنعت تکثیر میگوی ایران باز شد

با گذشت بیش 15 سال از تولید تجار ی مراکز تکثیر هنوز این فعالیت وابسته به کارکنان خارجی است و این در حا لی است  که طی چند سال گذشته  فارغ التحصیلان زیادی در رشته شیلات  وارد بازار کار شده واکثرا" در مشاغل غیر مرتبط حضور دارند . و با وجود اینکه تعدادی از آنان در مراکز تکثیر مشغول به کار هستند هنوز نتوانسته اند بطور مستقل مدیریت تولید را بعهده گیرند  و تا جاییکه برای متولیان امر نیز مشکلاتی ایجاد شده است  تا حضور افراد خارجی را که نیاز به اخذ مجوزکار  از ارگانهای مسئول دارد با توجیه اینکه ازآنان برای  آموزش  استفاده میشود مجوزها ی لازم اخذ میگردد هر چند که تا  چند سال آینده دست آنان رو خواهد شد و امکان عدم صدور مجوز وجود خواهد داشت که در این صورت نیروی جایگزین تربیت نشده است برخی از دلایل عدم حضور آنان در مراکز تکثیر  و عدم رغبت مالکین این مراکز به حضور این متخصصین در این صنعت بیان میگردد

-     پرورش دهندگان بر این باورند که لاروها ی تولید شده توسط خارجی ها از سلامت و بازماندگی بالاتری نسبت به لارو تولیدی توسط متخصصین داخلی برخوردارند و این موضوع را بدون ذکر دلیل و استدلال بیان میکنند و تنها ناشی از یک فرهنگ سازی غلط   از گذشته است . در صورتیکه سلامتی لارو  ودر صد  بازماندگی بستگی به مولدین سالم و تغذیه مناسب مولدین و تغذیه مراحل لاروی دارد

-          عدم اعتماد مالکین مراکز تکثیر نسبت به متخصصین داخلی

عدم اعتماد به توانایی متخصصین داخلی از سوی مالکین مراکز تکثیر سبب شده است  زمانی که کارشناسان جوان و با انگیزه ایرانی  پا به عرصه تولید می گذارند دچار دلسردی شده و سبب عدم خود باوری  و کاهش توانایی شده و فرصتی برای عرضه توانایی پیدا نمی کنند و این عدم اعتماد مالکین سبب میشود تامالکین  تفاوت قابل توجهی بین امکانات تولید و رفاهی   و دستمزد ی  این دو گروه قایل شوند بعنوان مثال امکانات مورد درخواست خارجی ها به هر طریق ممکن تامین ولی در مقابل کارشناسان داخلی عنوان میشود که باید از امکانات موجود استفاده نمایید .

-          مسئولیت پذیری کارگران در مقابل خارجی ها

به نحوی با کارشناسان داخلی برخورد شده است که سبب میشود کارگران در مقابل مسئولیتی که از جانب کارشناسان داخلی به کارگران محول میشود با کمترین دقت و مسئولیت پذیری انجام میشود و کارشناسان ناچار میشوند تا جزیی ترین کارها را خود راسا" انجام داده و فرصتی برای بهبود امر تولید بکار فراهم نگردد (3)

این عوامل موجب میشود تا کارشناس نتواند همه ساله در یک مرکز مشغول بکار شود و در نهایت کار خودرا رها کرده و اگر فرصتی پیش آید   جذب شغل غیر مرتبط میگردد . 

2-       وابستگی به نهاد های وارداتی

تمامی نهاده های تولید اعم از انواع سیست و فرآوردهای آرتمیا ، غذاهای مکمل و مواد شیمیایی و دارویی و حتی در برخی موارد مولد وابسته به واردات بوده که فعالین این بخش بر اساس سلیقه و توان مالی و پیشنهاد کارکنان خارجی اقدام به ورود بی ضابطه  و خارج از نظارت بهداشتی از مبادی غیر مجاز می نمایند که معضل بزرگی فرا روی صنعت است بطوریکه در بسیاری از موارد انگشت اتهام وقوع و بروز بیماری در کشور متوجه همین نهاد های وارداتی است . متاسفانه علی رغم توسعه صنعت هنوز در زمینه انتقال تکنولوژی و تولید غذای مکمل سرمایه گذاری لازم انجام نشده است که شاید ناشی از  عدم توجیه اقتصادی به لحاظ نیاز محدود این نهادها در سطح کشور باشد که محدودیت مقدار مورد مصرف  با ظرفیت یک واحد تولیدی که مختص این صنعت ساخته شود متناسب  و دارای صرفه و توجیه اقتصادی نباشد . در این خصوص لازم است تا بررسی های اقتصادی بیشتری انجام شود و  یا حداقل تجار وارد کننده این رغبت را پیدا کنند تا از طریق اخذ نمایندگی از تولید کنندگان معتبر جهانی این نوع نهاد ها را بصورت نظارت شده به کشور وارد و در اختیار تولید کنندگان بچه میگو قرار دهند .

3- عدم توجه به توسعه مولدسازی میگو

میگوی مولد به عنوان ماده اولیه بخش تکثیر برای تامین بچه میگوی مورد نیازمزارع نقش حیاتی دارد . با توجه به توسعه صنعت تکثیر و پرورش میگو در کشور ، نیاز به تامین مولدین مناسب جهت تامین بچه میگوی با کیفیت مورد نیاز، افزایش یافته است. از مهمترین مشخصات مولد قابل قبول در تکثیر و تولید پست لارو پاک بودن از عوامل بیماریزای مهم و دارا بودن مشخصات و صفات ژنتیکی مطلوب ( رشد سریع و مطلوب، حصول میانگین وزن بالا در طول مدت پرورش، مقاومت در مقابل شرایط نامطلوب محیطی و بیماریها و ....) میباشد.

با تغییر گونه از سفید هندی به ایندیکوس جایگزینی مولدین وحشی با نوع پرورشی آن که بهترین گزینه شناخته  شده بود به مرحله عمل درآمد استفاده از مولدین پرورشی به عنوان یکی از راههای پیشگیری از بروز بیماریها در مزارع پرورش میگو مورد توجه و تائید قرار گرفته است. در کنار موارد اشاره شده فوق در خصوص کنترل بیماریها، بهبود کیفیت لاروهای تولیدی با انتخاب اصلح از مولدین یا کیفیت در کنار افزایش میانگین وزنی میگوهای پرورشی با ذخیره سازی لاروهایی  که دارای ذخایر ژنتیکی مناسب می باشند ضمن کوتاه کردن طول مدت پرورش و بهبود سایز محصول باعث اقتصادی شدن این صنعت خواهد شد. در این ارتباط  افزایش ژنهای با کیفیت میتواند باعث افزایش کیفیت نهائی محصول کشور و نهایتا" تولید اقتصادی آن گردد.

متاسفانه در وضعیت موجود مولد سازی به شیوه بسیار ابتدایی در استخرهای پرورشی انجام شده و در فصل تکثیر به مراکز تکثیر انتقال می یابند . تاسیس و راه اندازی یک مرکز اختصاصی  برای تامین مولدین پرورشی مورد نیاز تولید با هدف تامین میگوی مولد ایمن و سالم  در شرایط قرنطینه با اجرای دستور العملهای زیست ایمنی و کاهش خطر ورود عوامل بیماری زا،  امکان برنامه ریزی  اصولی برای به گزینی و ارتقاء کیفیت رشد بچه میگو از طریق  اجرای برنامه های ژنتیک ، فراهم نمودن زمینه برنامه ریزی از سوی مراکز تکثیر برای تامین به موقع  بچه میگوی مزارع طرف قرارداد و اجرای طرح های ژنتیکی اصلاح نژاد و به گزینی مولدین تحت نظارت کارشناسان عالی رتبه داخلی و خارجی  و تولید میگوهای مولد اصلاح شده با کیفیت برتر تحت شرایط بهداشتی و قرنطینه ای و دراختیار قرار دادن این مولدین جهت تولید بچه میگوهای مورد نیاز مراکز تکثیراز ضروریات این صنعت خواهد بود

 

 

 

 

 

 

4-       عدم هماهنگی بین مراکز تکثیر و مزارع میگو

تولید در مراکز تکثیر بصورت تولید خطی است  بدین معنی که در طول فصل تکثیر لازم است تا با توجه به ظرفیت مرکز یک روند تولید مستمر و منظم برنامه ریزی شود و بر این اساس نسبت به تامین نهاده های تولید از قبل برنامه ریزی شود . متاسفانه فرهنگی باب شده است که مزرعه داران با حلقه اول و پایه تولید هیچوقت هماهنگ نبوده و مدیران مراکز تکثیر به دلیل عدم رغبت مزرعه داران به عقد قرار داد ، توان برنامه ریزی و پیش بینی تولید را پیدا نمی کنند و مجبورند ریسک سرمایه گذاری را تقبل کرده و در حد برآورد و پیش بینی و حدس  و گمان اولیه اقدام به تولید نمایند که این مشکل موضوعی شده است تا روند تولید و توزیع بچه میگو از روند متعادل و خطی خارج و همواره در مقاطعی با انبوه لارو تولید شده و نبود مشتری و در مقطع زمانی دیگر کمبود لارو و خالی ماندن ظرفیت پرورش را به دنبال داشته باشد از سوی دیگر وابستگی مراکز تکثیر به واردات و نوسانات نرخ ارز، چالش ها  و چانه زنی های زمانبر و وقت کشی در توافق قیمت بوجود آورده است که مانع از انجام برنامه ریزی تولید شده است .

5-       نقدینگی

وابستگی مراکز تکثیر به واردات نهاد ها و دستمزد کارکنان خارجی با ارز آزاد ، فعالین این بخش  را در وضعیتی قرار داده است که حجم هزینه کرد نقدی آنان افزایش یابد و امکان پرداخت اقساطی وجود ندارد حال آنکه پرورش دهندگان توقع دارند تا لارو خود را بصورت شرایطی  و نسیه خریدار ی و تسویه حساب را به پس از برداشت موکول نمایند به دلیل ضعف  مالی و نیاز به برگشت سریع تعهدات مالی برای همه مدیران مراکز تکثیر این انعطاف وجود ندارد تا شرایط پرورش دهنده را بپذیرند و این نیز خود مانعی است برای تاخیر در عقد قرار داد.

6-       و سایر

علی رغم پر مخاطره بودن فعالیت تکثیر میگو  تا کنون تحت  پوشش بیمه محصولات کشاورزی  که مورد توافق تکثیر کنندگان باشد قرار نگرفته است .

تاخیر در تحویل بچه میگو از pl 12    به بعد علاوه بر افزایش هزینه تولید  ، تلفات و کاهش تولید نیز در پی خواهد داشت و مانع از تحقق تولید و در آمد پیش بینی شده میگردد

تطبیق شرایط بهداشتی با پروتکل سازمان دامپزشکی و الزام حضور ناظر دامپزشکی در هر مرکز تکثیر از جمله چالش هایی است که یکی دو سال اخیر این مراکز با آن موجه اند و پرداخت دستمزد یکساله در قبال فعالیت حداکثر شش ماهه از جمله این مشکلات محسوب میگردد که تنش هایی را فیمابین متولیان امور و صاحبان این مراکز ایجاد نموده است .

 

منابع :


 

1-       طرح جامع توسعه  پایدار تکثیر و پرورش میگو- سازمان شیلات ایران - شهریور 1385


                     2 -     سالنامه آماری سازمان شیلات ایران- معاونت برنامه ریزی و توسعه مدیریت – دفتر برنامه و بودجه


              3 -     رئوفی ،مرتضی و کمالی ، مهدی ، بررسی علل حضور خارجی ها در مراکز تکثیر میگو - 1392

 

 

 

 

 

 

 

 

شیلات از تولید و پرورش جلبک دریایی در استان هرمزگان حمایت میکند

شیلات از تولید و پرورش جلبک دریایی در استان هرمزگان حمایت میکند .

بندرعباس- معاون آبزی پروری اداره کل شیلات هرمزگان با اشاره به وجود شرایط مناسب گفت: از کارآفرینان و متقاضیان سرمایه گذاری در خصوص تولید و پرورش جلبک دریایی در آبهای این استان حمایت می شود

مهندس علی کریمی چهارشنبه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا، از جمله این حمایت ها به اعطای دانش فنی و کارشناسی رایگان و معرفی آنان به بانکها برای دریافت تسهیلات ارزان قیمت اشاره کرد.
وی اضافه کرد:نتایج مثبت یک طرح تحقیقاتی که به صورت پایلوت در کانال تامین آب مزارع پرورش میگو ی این استان در روستای تیاب میناب انجام شد نشان می دهد که هرمزگان در زمینه پرورش جلبک دریایی به ویژه نوع گراسیلاریا لانگیسما شرایط مناسب و خوبی دارد.
وی اضافه کرد: دراین تحقیقات که از تجارب کشورهای برتر تولید کننده جلبک مانند ژاپن، هند و ایتالیا نیز استفاده شده نشان می دهد که کیفیت مواد استحصالی از جلبک های سواحل جنوبی ایران با محوریت هرمزگان برتر از دیگر نقاط است.
این مقام مسوول ادامه داد: هرچند فرصت های بسیار مناسبی در بخش شیلات برای سرمایه گذاران وجود دارد اما با توجه به سود دهی بالا و وجود بازارهای صادراتی تولید جلبک از مزیت های بیشتری برخوردار است.
مهندس کریمی بهترین زمان مناسب برای پرورش جلبک در آبهای این استان را نیمه دوم آذرماه تا نیمه فروردین ماه ( چهار ماه) عنوان کرد و گفت: طی این مدت، با هر دوره پرورش به مدت چهل تا ۴۵روز می‌توان چهار بار جلبک تولید کرد.
به گفته وی،ازهر چهارکیلوگرم جلبک تر می‌توان یک کیلوگرم جلبک خشک و از هر ۱۰ کیلوگرم جلبک ترنیز می‌توان یک کیلوگرم آگار که در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی کاربرد و متقاضیان فراوانی دارد برداشت کرد.
به گفته این مقام مسوول در اداره کل شیلات هرمزگان، از هر هکتار مزرعه و یا کانال پرورش می توان طی یک دوره ۴۵ روزه نزدیک به ۲۰ تن جلبک دریایی تر، تولید و برداشت کرد.
آگار یا ژلوز نوعی پلی ساکارید است که در آب گرم به نسبت ۱ تا ۲% به ژلاتین تبدیل می شود و در نساجی ، کنسرو سازی، لاستیک سازی ، شیرینی سازی، تهیه میوه، شربت، داروسازی و لوازم آرایشی ، کاربرد دارد.
تهیه محیط کشت و خالص سازی انواع میکرو ارگانسیم ها، الکتروفروز، کروماتوگرافی برای تولید حشره کش ها، پایدار کننده، محلول های کلسترولی، پرورش گل و همچنین پوشش دار کردن کاغذ از دیگر کاربرداهای آن است.
مهندس کریمی با اشاره به کاربرد وسیع جلبکها در زمینه کشاورزی، تصفیه آب، تامین علوفه و مکمل غذایی دام، طیورو آبزیان ادامه داد: امروزه در کشورهای صنعتی ازجلبکها در صنایع غذایی، بهداشتی و دارویی در سطح وسیعی استفاده می‌شود.
در منابع مطالعاتی آمده است: جلبک ها از جمله موجودات مهم دریایی هستند که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در تغذیه انسان وتولید مواد شیمیایی مختلف به کار می روند طوریکه بخش عمده ای از در آمد حاصل از بیوتکنولوژی دریایی به این موجودات اختصاص دارد.
امروزه بهره برداری از جلبک ها در ابعاد صنعتی ، کشاورزی ، دارویی و غذایی بسیار گسترش یافته و فن آوری مدرن برای تولید و بهره برداری از آنهادر کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان مورد استفاده قرار می گیرد.
جلبک ها دارای انواع اسیدهای چرب ، آمینواسیدها ، پروتئین ها، پلی ساکاریدها، مونوساکاریدها، مواد معدنی و ویتامین ها هستند که کاربرد وسیعی در کشاورزی پژوهش های زیستی، تصفیه آب ، تامین علوفه، مکمل های غذایی دام، طیور و آبزیان و همچنین تامین سلامت انسان دارند. ک/۳
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران ( ایرنا)

۵۱۲/ ۱۵۳۹

تولید 350 میلیون قطعه بچه میگو در هرمزگان

جارپرس_ معاون آبزی پروری شیلات هرمزگان از تولید 350 میلیون قطعه بچه میگو در استان هرمزگان از ابتدای فصل تکثیر لارو میگو تاکنون خبر داد.

به گزارش جارپرس از روابط عمومی اداره کل شیلات هرمزگان،علی کریمی با بیان این خبر گفت: با توجه به اینکه تولید بچه میگو تا پایان شهریور ادامه خواهد داشت امیدست در پایان این فصل به میران تولید چشمگیری دست یابیم.

وی ادامه داد :این میزان بچه میگو به منظور تولید میگوی پرورشی مورد نیاز در هزار و 100هکتار از استخرهای پرورشی استان  رها سازی شده است

وی خاطر نشان شد: در حال حاظر تعداد 9 مرکز تولید بچه میگو در شهرستانهای جاسک،میناب ،سیریک و قشم در حال فعالیت هستند.

معاون آبزی پروری شیلات هرمزگان تصریح کرد که این مراکز برای مردم استان بیس از 150 نفر اشتغال زایی مستقیم به همراه داشته اند.

(منبع : پایگاه خبری جارپرس)

نخستین کروکودیل‌های ایرانی تا سه ماه دیگر متولد شوند.

نخستین کروکودیل‌های ایرانی تا سه ماه دیگر متولد شوند.

اولین پرورش‌دهنده کروکودیل در کشور از آغاز تکثیر این خزنده نیمه آبزی خبر داد و گفت: مرحله تخم‌گذاری کروکودیل‌های وارداتی آغاز شده است و پیش‌بینی می‌شود، اولین کروکودیل‌های ایرانی تا سه ماه دیگر متولد شوند.
به گزارش نامه ،مژگان روستایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به این که عملیات ساختمانی اولین مزرعه پرورش کروکودیل در کشور که از حدود دو سال نیم گذشته آغاز شده بود به پایان رسید و کروکودیل‌های مولد وارداتی به مرحله‌ تخم‌گذاری رسیدند، اولین‌ کروکودیل‌های ایرانی پرورشی تا اوایل زمستان به دنیا می‌آیند.
وی خاطرنشان کرد: کروکودیل‌های مولد و پیش مولد از کشورهای مالزی و تایلند به کشور وارد و از سوی سازمان دامپزشکی تایید شد که اکنون در مرحله تخم‌گذاری حدود 40 تخم کروکودیل تولید شده‌اند.
اولین پرورش‌دهنده کروکودیل در کشور با بیان اینکه همه تخم‌های کروکودیل به دنیا نمی‌آیند، گفت: حدود سه تا چهار سال طول می‌کشد که هر بچه کروکودیل به سن کشتار برسد و پس از کشتار نیز باید بازاریابی مناسبی در این زمینه صورت گیرد.
روستایی با بیان اینکه کروکودیل درآمدزایی بالایی دارد، افزود: گرچه از ابتدای آغاز این کار هم می‌دانستیم که پرورش کروکودیل دیر بازده است و تا کنون درآمدزایی چندانی نداشته‌ایم اما اگر از همان سال‌های اول بچه کرکودیل وارد می‌کردیم تا پایان امسال می‌توانستیم پوست تولید کنیم.
وی ادامه داد: پوست کروکودیل هم در داخل کشور مشتری دارد و هم خارج از کشور؛ کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی مشتری پوست کروکودیل هستند اما خودمان هنوز آمادگی نداریم.
اولین پرورش‌دهنده کروکودیل در کشور با اشاره به راه‌اندازی پارک کروگودیل در جزیره هنگام قشم اظهارکرد: بازدید از مزارع پرورش کروکودیل همیشه یکی از دیدنی‌های کشورهای گردشگرپذیر بوده است و این موضوع در نقشه‌های گردشگری این کشورها وجود دارد چون حیوان خاصی است و مردم علاقه زیادی به تماشای آن دارند.
روستایی گفت: با راه‌اندازی این پارک و از محل درآمدهای حاصل از گردشگران ایرانی و خارجی که عمدتا از اسفند تا فروردین ماه به دیدن مزارع پرورش کروکودیل در قشم می‌آیند، هزینه‌های لازم برای اجرای طرح پرورش کروکودیل تامین شده است.
تکثیر و پرورش کروکودیل پرسودترین صنعت در گروه آبزیان به شمار می‌رود و برخلاف ظاهری وحشتناک و بی‌خاصیت از تمام اعضای بدن این حیوان استفاده اقتصادی و پزشکی صورت می‌گیرد، به گونه‌ای که گوشت این حیوان یکی از مقوی‌ترین گوشت‌های سفید در دنیا محسوب می‌شود؛ به ویژه در طب سنتی چین کاربرد بالایی برای درمان کمردردهای مزمن و دردهای مفاصل دارد.
همچنین عصاره گوشت کروکودیل برای درمان بیماری آسم و آنتی‌بیوتیک خون آن (کروکودیلین) کاهش دهنده بسیاری از سموم شیمیایی، خنثی کننده ویروس HIV، کیسه مثانه و دستگاه تناسلی نر آن به عنوان دارو نیز استفاده می‌شود.
همچنین از دندان و استخوان این خزنده نیمه آبزی برای تولید داروهای ضد سرطان و پوست آن (کروکودیلوز) نیز به عنوان کالای تجاری و مرغوب‌ترین پوست به علت ظرافت و نسوز بودن خرید و فروش می‌شود

به نقل از .www.iranaqua.ir