میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی
میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی

صادرات میگوی ایران و یک رکورد شکنی

به نقل از کانال تلگرامی اتحادیه صادرکنندگان آبزیان ایران

دکتر علی اکبر خدایی

با افزایش تولید میگوی کشور خوشبختانه صادرات این محصول نیز سال به سال در حال رشد می باشد. در حالی که طبق آمارگمرک جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۴مقدار ۱۲۶۱۸ تن از ۱۷۸۰۰ تن میگوی پرورشی تولیدی صادر گردید، سهم حدود ۷۰ درصدی صادرات از کل تولید میگوی پرورشی در سال ۱۳۹۵ نیز حفظ شد و ۱۵۲۰۶ تن میگو از مجموع حدود ۲۱۸۰۰ تن تولید سال ۱۳۹۵ به مقاصد صادراتی ارسال گردید.

ارزش صادرات میگوی سال ۱۳۹۴ که معادل ۱/۵۵ میلیون دلار بود در سال ۱۳۹۵ با ۲۷٫۶% رشد به ۳/۷۰ میلیون دلار رسید. چند ویژگی مهم در میزان و ارزش و نیز تغییر محسوس در بازارهای صادراتی میگوی ایران در سال ۱۳۹۵ مشهود است که با توجه به آنها ضروری است.
در سال ۱۳۹۵ سهم بازار امارات همچنان رو به کاهش گذاشت و صادرات ما به آن کشور از ۳۷۷۳ تن سال ۹۴ به ۲۷۰۰ تن در سال ۹۵ کاهش داشته که این نشانه بسیار خوبی در تغییر جهت میگوی ایران به سمت بازارهای مهمتر است. کاهش سهم امارات از ۹/۲۹ % به ۷/۱۷ % کل صادرات میگو به این معناست که بازارهای دیگر جایگزین امارات شده اند که مهمترین آنها بازار جنوب شرق آسیا و اتحادیه اروپا است.
سهم چین (ویتنام) از ۵۸ % سال ۹۴ به حدود ۷۰ % افزایش یافته و از ۷۳۲۷ تن به ۱۰۶۰۰ تن رسیده است. از آن مهمتر سهم اتحادیه اروپاست که با رشد چشمگیر ۵۲۲ درصدی مواجه شده است . به عبارت دقیقتر در حالی که در سال ۱۳۹۴ تنها ۸۷ تن میگوی ایران به اروپا (ایتالیا) ارسال شده بود میزان صادرات میگوی ما در سال ۱۳۹۵ به ۵۴۲ تن رسید که در این میان سهم کشور فرانسه ۴۴۱ تن می باشد. می دانیم که فرانسه یکی از سخت ترین بازارهای میگوی دنیاست و همواره میگوی کیفی درجه یک را می پسندد و تغییر جهت صادرات میگوی ایران به این کشور نشانه بسیار بسیار مثبتی است.
نکته جالب دیگر اضافه شدن هنگ کنگ به عنوان یک مقصد جدید صادراتی میگوی ایران است که علت آن می تواند سختگیری دامپزشکی در یک مقطع خاص برای صادرات به ویتنام باشد که صادرکنندگان ایرانی برای رساندن کالای خود به چین، مسیر هایفونگ را با هنگ کنگ جابجا کردند.
بسیاری از فعالان اقتصادی در خصوص وضعیت صادرات میگو به روسیه سوال میکنند. باید دانست با توجه به وجود بازارهای جذاب تر برای صادرکنندگان میگوی ایران و همچنین تنگناهای خاص تجارت با روس ها، مقدار صادرات میگوی ایران به روسیه با ۲۴ % کاهش نسبت به سال قبل به ۱۵۳ تن محدود ماند و بعید است علیرغم تمایل فراوان مقامات دولتی دو کشور باتوجه به شرایط کنونی و خصوصاً قیمت های پائین پیشنهادی روس ها، این میزان در کوتاه مدت افزایش چشمگیر داشته باشد.
در سال گذشته کشورهای عربی دیگر نظیر لبنان، کویت و عمان مجموعاً با خرید ۹۳۷ تن میگو از ایران، سهم خود را ۱۱۵ تن افزایش دادند. در این میان بیشترین میزان صادرات به لبنان با ۵۰۱ تن و سپس کویت با ۳۹۰ و عمان ۹۶ تن بوده است. واردات لبنان و کویت از ایران افزایش و عمان کاهش داشته است.
برای سال جاری که ان شاء الله تولید ۳۰ هزار تنی را پیش بینی می کنیم به فرض ثبات سهم ۷۰ درصدی صادرات، پیش بینی می شود میزان صادرات میگوی ایران به ۲۱ هزار تن افزایش یابد و برای نخستین بار ارزش صادرات میگو به مرز ۱۰۰ میلیون دلار برسد .