آینده میگو
مقدمه:
در تجارت آبزیان میگو یکی از با ارزش ترین و عمده ترین محصولات دریایی بشمار میرود . بطوریکه نه تنها برای تولید کنندگان در درجه نخست اهمیت قرار دارد بلکه برای عمل آوران ، بازرگانان ، توزیع کنندگان ، خرده فروشان ، رستوران داران ومصرف کنندگان نیز حایز اهیمت است . میگو در مصرف جهانی دارای اهمیت بوده و مصرف کنندگان ازخورد ن میگو ها ی پرورشی و دریایی لذت میبرند عمده میگو ی تولید شده در آسیا به بازارهای مصرف جهانی عرضه میشود و این موضوع می تواند پشتوانه محکمی برای صنعت پرور ش میگو درآسیا و امریکای جنوبی و مرکزی باشد . وسیله معاش و اشتغال میلیونها واحدهای کوچک فراهم شده است
میگو بطور عمده در آسیا تولید میشود و کشور چین به تنهایی یکی از بزرگترین تولید کننده و صادر کننده در این بخش محسوب میشود . اگرچه حجم تولید میگو رو به افزایش است ولی از نظر قیمت با کاهش مواحه می باشد. نوسانات حجم تولید سالیانه همراه با بازتاب های تغییرات قیمت موجب توسانات در بازار عرضه و تقاضا شده است .
از طرف دیگر کیفیت و ایمنی تولید نیز در این موضوع نقش عمده ایفا می نماید . و نیازمندی و مقبولیت کشورهای وارد کننده نیز باید مورد توجه قرار گیرد . در این خصوص نه تنها به بازار کشورهای وارد کننده عمده از قبیل امریکا و اتحادیه اروپا بلکه باید به بازارهای منطقه ای و محلی نیز توجه کافی شود . از چالش های مهم در این بخش در ارتباط با تضمین عدم باقیمانده ها ی آتنی بیوتیکی و مواد شیمایی در میگو است . تولید کنندگان در جهت مقابله با این چالش بهبود عملی اصلاح تولید و پایدار ی و سازگاری تولید با محیط زیست مد نظر قرار داده و موفقیت هایی نیز بدست آورده اند . و گواهینامه ها ی مربوطه را در این زمینه اخذ می نمایند .
از دیگر پی آمدها باید به موضوع تغیر در تولیداز گونه ای به گونه دیگر اشاره نمود که اساس آن تفاوت درقیمت و مقاوم به برخی از بیماری ها در گونه های مختلف است .
قانون آنتی دامپینگ وممنوعیت واردات میگو و فرآورده های مربوطه که روش صید آنها موجب صدمه دیدن گونه های لاک پشت می گردند، از جمله مشکلات دیگری است که بر سر راه بازار میگو وجودارد
خلاصه وضعیت کنونی پرورش میگو بشرح زیر است:
افزایش تولید طی سه دهه سالهای 80 19، 1990 و 2000
کاهش قیمت فروش برای تولید کنندگان
افزایش هزینه های غذا ، انرژی و منابع مالی
جایگزینی گونه monodon با vannamei
بیماری های جدید و تاکید بر پیشگیری
کاهش قیمت توام با مشکلات دسترسی به بازار و اعمال قانون آنتی دامپینگ
کیفیت و نگرانی های ایمنی ناشی از باقیمانده های شیمیایی و آنتی بیوتیکی
بهبود فن آور ی تولید و بهره وری
تطابق تولید با مدیریت مناسب پرورش و اخذ گواهینامه های پرورش زیستی و اکولوژیکی و ارگانیک و سازگار با مجیط زیست و قابلیت ردیابی
جستجو برای بازارهای جدید منطقه ای و داخلی
نمودارروند تولید میگوی پرورشی در آسیا طی سالهای 1985 تا 2008
افزایش تولید در سال 2000
مقایسه تولید جهانی میگو بر حسب گونه طی سالهای1990 تا 2008
میانگین قیمت عمده فروشی برای میگو وارداتی به ایالات متحده آمریکا 2008-2000
از عوامل اصلی که موجب افزایش هزینه های تولید میگوی پرورشی میشوند به موارد زیر می توان اشاره نمود :
ü افزایش قیمت انرژی از سال 2007 به بعد
ü افزایش قیمت مواداولیه غذای میگو از قبیل پودر و روغن ماهی و غلات
ü افزایش هزینه تامین منابع مالی و اسناد اعتباری
ü نوسانات نرخ ارز و دلار
ü کاهش تقاضا
تجارت میگو
مسائل در حال ظهور
تمرکز بر بازارهای منطقه ای قوی و محلی
چالش های جدیدی برای تولیدکنندگان
مشکلات و محدودیت در صدور گواهینامه برای واحدهای خرد :
آیا راهی برای کمک به واحد های کوچک در زنجیره بازار مدرن و تجارت وجود دارد؟
- فراهم کردن گواهینامه های گروهی بجای انفرادی
- اقتصادی کردن تولید از طریق بازاریابی و خرید فله ای
- تسهیل در ارتباطات و گسترش آن
- تسهیل در مدیریت بهتر مزارع
- تسهیل در سازماندهی بازار
- هدایت مزرعه داران خرد به سمت خدمات و سیاست ها حمایتی دولتی
o دسترسی به بازارها و نمایشگاههای داخلی
نگاهی به آینده
v پیش بینی میشود تا سال 2030 به 40 میلیون تن محصولات شیلاتی نیاز باشد
o نقش میگو در این میان قابل اهمیت است
o تداوم بازرگانی محصولات دریایی بعنوان یکی از کالاهای قابل داد وستد وجود خواهد داشت
o تولید کنندگان عمده مربوط به کشورهای آسیایی ، امریکای جنوبی و مرکزی و افریقا می باشد
v طی سال های 2010 تا 2030 اتفاق خواهد افتاد .
o توسعه استفاده از میگو های مولد عاری از بیماری خاص
o پیشگیری از بیماریها
o بهره وری بالاتر
o کاهش هزینه ها
o اما همچنان قیمت پایین
o توسعه بازار
o ولی نیاز به نوآوری های تکنولوژیک از طریق تحقیق و توسعه وجود دارد
o سهم پایین تر تولید میگو نسبت به معاملات امروزدر بازار جهانی و بیشتر برای مصرف داخلی کشورها تولید میشود
o تمرکز بیشتر بروی افزایش بهره وری و کاهش هزینه
o ساختار صنعت : باقیماندن واحدهای خرد در کنار مزارع بزرگ با بهبود شرایط مدیریتی
o تمرکز بر روی مسایل جدید زیست محیطی (گرمایش جهانی )
o مسائل اجتماعی و مشارکت سرمایه گذاران در توسعه صنعت
نتیجه گیری :
v میگو همچنان یکی از کالاهای داری اهیمت در بازرگانی است
v تمرکز قوی تر به بازار و توسعه تولید در مقایسه با وضعیت جاری و با توجه به اینکه همپای میگو ی پرورشی میگوی صید شده از طبیعت نیز به بازار عرضه میشود
v تنوع بخشی بازار میگو ی پرورشی در جهت هماهنگ ساز ی قیمت ها با توجه به اینکه میگوی صید شده از دریا بیشتر مورد هدف بازارها می باشد
v اصلاح و بهبود رقابت در مزارع خرد از طریق ساماندهی واحدهای کوچک بهره وری جدیدو بیشتر از طریق موارد زیر قابل حصول است :
o پژوهش در پیشگیری از بیماری و بهبود وضعیت غذا
o توسعه استفاده از میگو های مولد عاری از بیماری خاص SPF))
o شیوه های مدیریت بهتر و صدور گواهینامه
v پایداری حفظ کیفیت و ایمنی بستگی به موارد زیر دارد:
o اعمال شیوه های مدیریت بهتر
o صدور گواهینامه
o قابلیت ردیابی الزامی و اجباری برای مقاصد تجاری
v نگرانی های زیست محیطی و گرم شدن جهانی
v تاثیرات اجتماعی و سرمایه گذاران
علی کریمی
منبع :
The FUTURE OF SHRIMP
AUDUN LEM, FAO
FAO-MOA-INFOFISH SHRIMP CONFERENCE
GUANGZHOU 6-7 NOVEMBER 2008