میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی
میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی

هوا دهی اضطراری در استخر پرورش میگو

نوشته های مهندس اسماعیلی و مهندس موسی زاده در گروه واتس آپی صنعت میگوی پرورشی ایران

: هوادهی اضطراری

گاه اتفاق میفتد که استخر یا استخرهایی دچار کمبود اکسیژن می شوند و هواده نداریم، یا داریم ولی برق نداریم. در این خصوص روش هایی هست که می توان تا حدی از تلفات جلوگیری نمود.

1- قطع غذادهی

2- اگر آب در استخر ذخیره دارید باز کنید.

3- معمولاً موتورپمپ های کوچک در مزارع دیده می شود که با بنزین یا نفت و بنزین یا گازوئیل کار می کنند. در حد 2 تا 4 اینچ. اینها هواده های خوبی در مواقع اضطراری هستند. از قبل باید سوراخ کوچکی در بخش مکش پمپ ایجاد کرده و یک شیر کوچک مثلاً پیسوار روی آن سوار نموده و آب بندی نمایید. در هنگام بروز مشکل اکسیژن، شیر را بسته و موتور پمپ را راه بیندازید. آب را از همان استخر مکش کرده و به داخل همان استخر بریزید. وقتی موتورپمپ روشن شد و در حال پمپاژ است، شیر را کمی باز کنید تا هوا بکشد. صدای مکش هوا را خواهید شنید. بسته به نوع پمپ و ارتفاع مکش، مقدار هوایی که داخل محفظه ورودی پمپ می شود متفاوت است. تا جایی شیر را باز کنید که جریان آب متوقف نشود چون اگر هوا زیاد شود پمپ اصطلاحاً هوا میگیرد و چریان آب قطع می شود. پس از راه اندازی، آب خروجی به صورت شیری رنگ در می آید که ناشی از آب همراه با حباب های ریز هوا است. این آب تازه میگوها را دور خود جمع می کند و بخشی را نجات می دهد. 

4- اگر تراکتور یا تیلر در مزرعه دارید از قبل هواده ساده ای برای اتصال به آن آماده کنید تا در اینگونه مواقع بکار آید.

5- استفاده از برخی مواد شیمیایی مثل پرمنگنات و غیره را نمی دانم چه تاثیری در استخر و میگو میگذارد ولی اکسیژن را آزاد میکند 

یکی از مواردی که به دوستان توصیه شده و البته امر بین المللی هست 

به هر دلیل و علتی که با مشکل کمبود اکسیژن و البته مشکلاتی مانند ابشش زرد ، قهوه‌ای و سیاه استفاده از بمب اکسیژن هست. 

با توجه به بیوماس استخر و مساحت برای نرم معمول بین سه تا چهار تن در هکتار بیوماس پاشیدن بمب اکسیژن در نوار تمیز دو تا دور استخر یکی از راه های مقابله با این مشکل هست و در صورت استمرار مشکل ( سوپرپربورات یا همان بمب اکسیژن به مرور آزاد سازی اکسیژن دارد که حدود چهار ساعت پیک این آزاد سازی را در نظر بگیریم منطقی خواهد بود ) تکرار این مقدار به فاصله هر چهار ساعت یکبار تا دو ساعت بعد از طلوع آفتاب منطقی ترین روش و شیوه برای کاستن این تنش اکسیژنی هست 

و البته قطع غذا زمانی که سطح اکسیژن بستر به محدوده بالای پنج برسه

اولین سیستم مدار بسته پرورش میگو در ژاپن


شهر میاکو در استان نیگاتا در کشور ژاپن قرار دارد  این منطقه سنگین ترین بارش برف   دارد و دارای پیست های اسکی معروفی است 

تاسیسات بزرگی که قبلا" برای صنعت چوب مورد بهره برداری  قرار می گرفت امروزه برای پرورش میگو استفاده میشود که محصول آن قابل عرضه به بازار مصرف است.  ژاپنی ها عاشق میگو هستند مصرف سالانه میگو در این  گشور سالانه 260 هزار تن است  در طول سالها تقاضا برای مصرف در امریکا ، اروپا و چین بشدت افزایش یافته است که باعث تبدیل صنعت میگو به یک صنعت جهانی شده است و پرورش میگو به یک  صنعت یک میلیارد دلاری تبدیل شده است  با این حال کشور زاپن تنها 10 در صد میگوی مورد نیاز و مصرف خود را تامین میکند و 90 در صد میگوی مصرفی خود را از کشورهای آسیای جنوب شرقی  تامین  و وارد میکند

از 53/6 میلیون تن میگوی تولید در جهان 70 در صد آن از چین وکشورهایی  آسیای جنوب شرقی همچون تایلند ، ویتنام و اندونزی تامین میشود  ساخت و ساز فراوان  مزارع میگو باعث  مشکلات زیست محیطی زیادی شده است  اکثر مزارع در خط ساحلی با قطع کردن درختان حرا ایجاد شده است فقدان این جنگل ها جوامع بومی را مختل کرده و شکل زندگی آنان را تغییر داده است  همچنین تهدیدی برا ی تخریب اکوسیستم در مقیاس جهانی به شمار میرود برخی از کشورها بیش از نیمی از جنگل های حرای خود را برای ساخت مزارع میگو از بین برده اند

گذشته از این ، بیماری از طریق غذاهای خورده نشده  و زباله و پسماندهای پرورش میگو شیوع پیدا کرده است

 و این مزارع پس از 5 تا 10 سال رها میشوند .بنابراین خاک این مزارع  رها شده شوری بالایی دارد و تبدیل آن به زمین کشاورزی بسیار مشکل است . به همین دلیل توسعه تکنولوژی ایمن و مطمئن برای تولید میگوی پرورشی با حداقل تاثیر بر محیط زیست  نیاز می باشد

میگوی پاسفید در جنوب شرق آسیا بطور انبوه  پرورش داده می شود . زیستگاه اصلی این میگو امریکای مرکزی و جنوبی است و از نظر بازار پسندی شبیه گونه کاروما ژاپنی است در زاپن به ان میگوی پاسفید اقیانوس آرام هم میگویند

   بافت شفاف و طعم دلنشین آ ن  باعث شده که به یکی از محبوب ترین گونه های میگو در جهان تبدیل شود کسانی که کالری غذا برایشان مهم است این میگو را به دلیل بافت کم چرب آن دوست دارند

علاوه بر آن بطور شگفت آوری در اکثر آبهای شور رشد سریعی دارد و نسبت به بیماری مقاوم است این دلایل سبب شده که واردات ان جایگزین میگوی ببری سیاه( مونودون) شود

 در مرکز مطالعاتی جیرکاس ، بخشی از ماموریت آن  در حال  انجام توسعه سیستم ها و تجهیزات خود برای تولید میگوی پاسفید هستند بر این اساس یک کنسرسیوم و  انجمن تحقیقاتی متشکل از کمپانی آی . ام .تی ، موسسه تحقیقاتی ملی آبزی پروری و  کمپانی هاگاشی تشکیل شده است

 مرکز مطالعاتی جیرکاس عوامل موثر فیزیولوژیکی را برای تکنولوژی آبزی پروری در آب شیرین مشخص می کند 

 کمپانی آی . ام .تی دستگاهها ی اتوماتیک بهداشتی تولید می کند که میتواند شرایط یکسانی را با اقیانوس شبیه سازی کند موسسه تحقیقاتی ملی آبزی پروری با توسعه روشی تولید میگوی بدون استرس تولید میکند

و در نهایت شرکت هاگاشی یک خوراک غنی از پروتئین گیاهی  بدون مواد شیمیایی و مواد افزودنی را تولید میکند

و این گونه بود که اولین سیستم مدار بسته پرورش میگو در جهان متولد شد این یک پیشرفت بزرگ در تکنولوژی بود که توانست تولید میگوی پاسفید ایمن و بدون مواد شیمیایی  را ممکن سازد آنها معتقدند که  این ترقی می تواند  تحول و نیروی تازه ای به  صنعت ابزی پروری و جوامع  محلی بدهد

 این دستاورد باعث شد که این گروه ، هفتمین جایزه افراد شایسته در همکاری دولت ، دانشگاه و صنعت دریافت نماید این تاسیسات با یک طراحی خلاقانه ایجادشده است که هدفش ایجاد زیستگاه دوستدار  و مطمئن برای میگوی پاسفید است که از طریق  مطالعات و تلاش های فراوان اعضای این انجمن بدست امده است

لاروهای عاری از بیماری از امریکا وارد شد که 5 میلیمتر طول دارند و  در ابتدا مدت شش هفته  در چهار مخزن نگهداری شدند تا با آب شیرین سازگار شوند  سپس آنها را به استخر پرواری بزرگ انتقال دادند این دو استخر در ابعاد 12*40 متر و گنجایش 600تن  آب را دارند  و در هر استخر در هر دوره 4 تا 5 تن میگو  تولید میشود  و در هر سال 6تا 8 بار  به تناوب تولید انجام میشود   و برا ی12 هفته در این استخرها نگهداری شدند تا بطول 15 سانتیمتر رسیده و قابل فروش باشد  تولید سالیانه 24 تا 40 تن است که با بالاترین تولید به خود میبالند .

در این اسنخر بواسطه ژنراتورهای موج ساز امواج بلند در اب تولید میشود این دستگاه با جریان همرفتی آب را بصورت عمودی به چرخش در می آورد و در هر دقیقه یک موج بلند تولید می کند و با استفاده از یک پمپ حجم زیادی از اب را به سیستم مداربسته پمپاژ  می کند از این طریق اب تصفیه و اکسیژن و دما ثابت نگه داشته میشود از همه مهمتر میگو ها در میان جلبک های مصنوعی رفته و در جهت جریان آب قرار میگیرند که شباهت زیادی به  زیستگاه و محل زندگی طبیعی آنها دارد  و بدون استرس زندگی میکنند  و رشد کرده و گوشت طبیعی  و خوشمزه تولید میشود

میگوی پاسفید تولید شده در این سیستم دارای مقادیر زیادی گلوتامین و آرژنین است

که سبب خوشمزه شدن گوشت  آن نسبت به میگوی کروما و دیگر میگو های وارداتی میشود این استخرها میتوانند مقدار زیادی از این میگو ها تولید کنند .و به سیستم اشباع اکسیزن اب مجهز هستند از اب لوله کشی برای آبگیری استفاد میشود و هیچگونه مواد افزودنی شیمیایی و آنتی بیوتیک اضافه نمی شود .در عوض از یک سیستم فیلتیراسیون بیولوژیکی با باکنری های دنیتریفکات    استفاده شده است گذشته از این در قسمت پایین  استخر یک سامانه مثلثی وارونه وجود دارد که اجازه میدهد فضولات  و غذاهای خورده نشده به حفره پایینی استخر وارد شده و رباط تمیز کننده چندین نوبت در روز کف استخر را تمیز میکند و همه رسوبات را پاک میکند .و رسوبات توسط نوار نقاله به بیرون منتقل  میشود

فضولات خارج شده فاقد مواد  شیمایی و سنتتیک هستند و از انها میتوان بعنوان کود شیمیایی استفاده کرد از این جهت این تاسیسات دوستدار محیط زیست هستند اکثر دستگاههای این سیسم اتومات بوده و کارگران میتوانند کار خودرا بر روی غذا دهی و صید متمرکز کنند و این جا اولین مرکز مدار بسته دوستدار محیط زیست و کاملا" ایمن در جهان است علاوه بر اینکه میگوی بهداشتی تولید میکند هیچ گونه ضرری هم برای محیط پیرامون ندارد میگو های صید شده به مرکز فرآوری منقل و تحت شدید ترین و نظارت سختگیرانه بهداشتی بسته بندی میشود

 در اینده ای نزدیک این امکان هست که تمامی میگوی مصرفی ژاپن از یک منبع پرورشی تازه و پاک تامین شود اولین سیسم مداربسته نوعی تکنولوژی است که امکان تولید انبوه میگوی ایمن را فراهم میکند .گسترش این روش به کشورهای در حال توسعه و سایر جاها ما را به سمت حفاظت از محیط زیست هدایت میکند این تحقیقات با هدف حل مشکلات غذایی و زیست محیطی در سراسر جهان ادامه  خواهد داشت   و به گسترش تکنولوژی به کشورهای در حال توسعه کمک خواهد کرد