مقدمه: در حالیکه ذخایرآبزیان دریایی به شدت رو به کاهش است لیکن در مقابل آن تقاضا برای مصرف غذاهای دریایی بطور فزایند های رو به افزایش است و این چرخش ذایقه به سمت مصرف غذاهای دریایی موجب گردیده است تا عرضه کنندگان این نوع غذاها به دنبال ایجاد تنوع غذایی باشنند که در نتیجه آن صید و مصرف انواع آبزیان نیز بالا رفته است و این افزایش علاقه بر سرعت رشد بازار غذاهای دریایی افزوده است بطوریکه آبزی پروری به یک صنعت عمده تجاری در تولید غذاهای دریایی تبدیل شده است .غذاهای تهیه شده از آبزیان از منابع دریایی و آبزیان آب شیرین تامین می شود .
مقایسه بین تولیدات آبزی پروری و صید از دریا
آخرین آمار رسمی تولیدات جهانی که از سوی سازمان خواربار جهانی (فائو) منتشر شده است مربوط به سال 2004 میلادی است که دراین مقاله از آمار همین سال استفاده شده است.
در حالیکه صید از منابع دریایی رو به کاهش است تولید از طریق ابزی پروری روند افزایشی را طی می کند. از سال 1989 به بعد با فشار بر ذخایر طبیعی، صید از دریا رو به نقصان نهاده و در مقابل آن از سال 1996 تولید از طریق آبزی پروری افزایش یافته است بطوریکه در حال حاضر از مجموع 156 میلیون تن تولیدات ابزیان 5/96 میلیون تن و به عبارت دیگر 62% سهم صید از منابع دریایی است و سهم آبزیان پرورشی نیز 5/59 میلیون تن است که 48% تولید رابه خود اختصاص داده است
سیر تحول تولیدات آبزی پروری
رشد سالیانه آبزی پروری طی سالهای 1962 تا 1990 رقمی برابر 1/3% بوده است که با رشد آبزی پروری طی سالهای 1992 تا 2004 به عدد 1/7 % رسیده است و سازمان فائو پیش بینی کرده است که با این روند رشد 50 درصد سهم تولیدات آبزیان در سال 2012 مربوط به آبزیان پرورشی خواهد بود که تولیدی معادل 90 تا 100 میلیون تن را در سال به خود اختصاص خواهد داد.
میزان تولید و ارزش هریک از آبزیان پرورشی گروه بندی شده طی سال 2004
درصد سهم | میزان تولید (تن) | منبع صید |
51% | 30219472 | گونه های دریایی |
6% | 3392449 | گونه های آبهای لب شور |
43% | 25796523 | گونه های آب شیرین |
100 | 59408444 | کل |
سهم ،میزان و ارزش هر یک از گروههای آبزیان
ارزش هرکیلوبه دلار | درصد ارزش | سهم از کل صید | گونه های آبزیان |
42/3 | 7% | 2% | ماهیان دریایی |
93/2 | 12% | 5% | ماهیان مهاجر به دریا |
03/1 | 35% | 40% | ماهیان آب شیرین |
49/0 | 10% | 23% | گیاهان دریایی |
74/0 | 14% | 22% | نرم تنان |
90/3 | 20% | 6% | سخت پوستان |
26/3 | 2% | 1% | سایرآبزیان |
ارزش هریک از گونه های آبزیان در غذاهای دریایی
گونه های دریایی 35/1 دلاردر هر کیلو
گونه های آبشیرین 96/0
سخت پوستان 90/3
علی رغم اینکه سهم سخت پوستان از مجموع تولیدات آبزیان 6 در صد است لیکن از نظر ارزش و قیمت 20در صد از ارزش کل را دارا هستند.
کشورهای عمده تولید کننده آبزیان پرورشی
کشور چین با تولید 3/41 میلیون تن انواع آبزیان پرورشی در راس کشورهای تولید کننده قرار داردو 70در صد تولید جهانی مربوط به این کشور است و 30 در صد از تولیدات خودرا نیز صادر می کند.در رتبه های بعدی کشورهای هند، فیلیپین،اندونزی،ژاپن،ویتنام، تایلند،جمهوری کره،بنگلادش و شیلی قراردارند.
گونه های عمده پرورشی
از نظر دسته بندی آبزیان عرضه شده به بازار مصرف ، آبزیان پرورشی به 23 گروه عمده تفسیم میشوندکه شامل آبزیان دریایی ( ماهی ،صدف ، میگو، گیاهان دریایی ، نرمتنان و سخت پوستان) و اب شیرین (کپورماهیان،قزل آلا،کیاهان و جلبکها،تیلاپیا) می باشند
گروه بندی آبزیان پرورشی به ترتیب میزان تولیدجهانی
میزان تولید (تن) | نوع آبزی پرورشی | ردیف |
4519701 | جلبکهای قهوه ای | 1 |
4429337 | اویستر | 2 |
3876868 | کپورنقره ای | 3 |
3879292 | کپورعلفخوار | 4 |
3387918 | کپورمعمولی | 5 |
2860152 | صدفها | 6 |
2605107 | گیاهان آبزی | 7 |
2101688 | کپور سرگنده | 8 |
1949758 | کپور کاراس | 9 |
1925082 | ماهیان آب شیرین | 10 |
1495744 | تیلاپیا | 11 |
1397660 | جلبکهای قرمز | 12 |
1386382 | میگوی وانامی | 13 |
1244637 | ماهی آزاداقیانوسی | 14 |
1126159 | اسکالوپ | 15 |
1065191 | نرم تنان دریایی | 16 |
761123 | کپور هندی | 17 |
721793 | میگوی مونودون | 18 |
516869 | سیم چینی | 19 |
504876 | قزل آلای رنگین کمان | 20 |
415749 | خرچنگ چینی | 21 |
238637 | مارماهی ژاپنی | 22 |
168650 | سوف چینی | 23 |
.رنگ قرمز آبزیان دریایی
رنگ سیاه آبزیان آب شیرین
میزان تولیدات گونه های مختلف آبزیان
گونه های دریایی 20166521تن
گونه های آب شیرین 23511852تن
گروه بندی آبزیان پرورشی به ترتیب میزان ارزش
اررش هرکیلوبه دلار | ارزش کل | نوع آبزی | ردیف |
53/3 | 4899457 | میگوی وانامی | 1 |
25/3 | 4085052 | ماهی آزاداقیانوسی | 2 |
68/4 | 3376178 | میگوی مونودون | 3 |
83./0 | 3299746 | کپورنقره ای | 4 |
97/0 | 3272177 | کپورمعمولی | 5 |
81/0 | 3149534 | کپورعلفخوار | 6 |
61/0 | 2749837 | جلبکهای قهوه ای | 7 |
42/1 | 2741349 | ماهیان آب شیرین | 8 |
66/0 | 2693147 | اویستر | 9 |
78/0 | 2219537 | صدفها | 10 |
5 | 2079459 | خرچنگ چینی | 11 |
86/0 | 1807357 | کپور سرگنده | 12 |
34/3 | 1687630 | قزل آلای رنگین کمان | 13 |
06/1 | 1584357 | تیلاپیا | 14 |
96/0 | 1418302 | اسکالوپ | 15 |
26/1 | 1371772 | کپور کاراس | 16 |
96/0 | 1338995 | جلبکهای قرمز | 17 |
70/6 | 1129865 | سوف چینی | 18 |
41/0 | 1056946 | گیاهان آبزی | 19 |
30/1 | 990242 | کپور هندی | 20 |
14/3 | 749346 | مارماهی ژاپنی | 21 |
15/1 | 594506 | سیم چینی | 22 |
55/0 | 584576 | نرم تنان دریایی | 23 |
در این میان میگو 5 در صد از کل تولیدات آبزیان را به خود اختصاص داده است و از مجموع آبزیان پرورشی سهم میگو 10 در صد می باشد. و در گروه بندی آبزیان میگو های پاسفید غربی (وانامی ) و مونودون در رتبه های 13 و 18 جدول قرار می گیرند. از نطر قیمت و ارزش نیز میگوی وانامی در رتبه اول و میگوی مونودون در رتبه سوم جدول قرار دارد.در واقع 17% ارزش تولیدات آبزی پروری به میگو اختصاص دارد که 30% کل ارزش تولیدات آبزیان می باشد .
نتیجه گیری:
میزان و ارزش آبزیان
گونه های دریایی 27184128 تن هر کیلو 35/1 دلار
گونه ها آب شیرین 21595239 تن هر کیلو 96/0 دلار
طی 10سال گذشته آبزی پروری به سرعت رشد کرده و به سوی یک صنعت تجاری به پبش می رود و در حال حاضر رشد سالیانه آن 1/7 در صد است یعنی از 20 میلیون تن تولید سال 1992 به 60 میلیون تن در سال 2004 رسیده است. آبزیان پرورشی دریایی نیز 51 درصد از کل تولیدات آبزیان را به خود اختصاص داده اند که سهم آن بدون احتساب گیاهان و جلبکها 37 در صد می باشد.