میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی
میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی

مروری بر وضعیت تولید جهانی میگو

ترجمه و تالیف: علی کریمی

کارشناس تکثیروپرورش ابزیان

مروری بر وضعیت تولید جهانی میگو

براساس آخرین آمار رسمی منتشر شده از سوی سازمان خواربار جهانِی (فائو) میزان تولید حهانی میگو در سال 2004 برابر 6 میلیون تن بوده است که از این میزان 5/2 میلوین تن سهم میگوی پرورشی است 

 و از این مقدار  سهم تولیدات میگوی پرورشی در بین مجموع آبزیان پرورشی 4 در صد  است . در سال 2004 آبزیان پرورشی با ارزش 3/70 بیلیون دلار 14 درصد ارزش تولید  را به خود احتصاص داده اند که تاقبل از  این سهم  آن تنها 4 در صد بوده است.

همانطور که اشاره شد میزان تولید حهانی میگو حدود 6 میلیون تن بوده است که 6.3 میلیون تن مربوط به صید از دریا و 5/2 میلیون تن نیز از طریق آبزی پروری بدست آمده است که به ترتیب سهم هریک از آنها 62 و 38 در صد  می باشد.

کشورهای عمده تولید کننده میگو ی پرورشی

10 کشور ی که در راس تولید کنندگان میگوی پرورشی قرار دارند 93 در صد تولید جهانی را در اختیار دارندکه  از این 10 کشور 7 کشور در آسیا قرار دارند در این میان کشور چین با 41 در صد تولید جهانی در راس قرار دارد .

10 کشور عمده تولید میگوی پرورشی و درصد سهم هر یک

درصد تولید

نام کشور

41

چین

17

تایلند

12

ویتنام

11

اندونزی

6

هند

3

بنگلادش،مکزیک وبرزیل

2

فلیپین و اکوادور

روند رشد میگوی پرورشی

تا قبل از سال 1980 رشد مزارع میگو بصورت سنتی بود و بعد ازاین سال رشد سریعی در این بخش مشاهده می شود که به سوی صنعتی شدن پیش رفت  این روند رشد  بین سالهای  1990 تا 1993 همزمان با بروز پاتوژنها و بیماری  کندتر شد و پس از باسازی مجدد با تمهیدات و استفاده از تکنولوژی های نو و حرکت بسوی توسعه پایدار بر رشد این صنعت افزوده شد بطوریکه از سال 2001 به بعد با رشد سریع ، 40 در صد از تولید جهانی میگو مربوط میگوی پرورشی بود  که این رقم  تا 50 در صد در سال 2006 قابل پیش بینی است.

ظهور و پیدایش بیماریها:

عدم کنترل و توسعه بی رویه  و بی توجهی به عوامل زیست محیطی ساحلی از قبیل تخریب مناطق تحت پوشش حنگل های حرا و پراکنش های اکولوژیکی و افزایش بار آلی آبهای ساحلی  موجب بروز پاتوژنها گردید و از سال 1990 بیماریها توسعه یافت. اهمیت و حفاظت از محیط زیست ساحلی و توجه به پراکندگی اکولوژیکی خطر تداوم بیماریها را کاهش می دهد محدودیت در نقل و انتقال جغرافیایی پست لارو به مناطق مختلف و  توجه به توسعه پایدار و برنامه ریزی شده در توسعه فعالیتهای پرورش میگو از جمله عواملی است که پرورش دهندگان میگو باید به آن توجه ویژه داشته باشند.

گونه های عمده میگوهای پرورشی:

از سال 2000 گونه ها ی میگوی  پرورشی به یکباره تغییر یافت و با رویکردی جدید  گونه های جدیدتری جایگزین گونه های قبلی شد . تا سال 2000 سه گونه عمده پرورشی شامل گونه هاس مونودون ، میگوی چینی و وانامی پیشتاز گونه ها ی پرورشی بودند و 87% گونه های پرورشی دنیا را شامل می شدند.  از سال 2004 به دلیل مقاومت بهتر گونه وانامی در مقابل بیماری لکه سفید و معرفی تکنیک های نو از قبیل سامانه های چرخش آب و مداربسته   تولید این گونه در آسیا آغاز گردید   بطوریکه میگوی وانامی جایگاه نخست را به خود اختصاص داد این روند تغییر در جدول بعدی کاملا" قابل مشاهده است که میگوی مونودون گونه بلامنازع سالهای گذشته را پشت سر گذاشته است

سهم هریک از گونه های پرورشی و مقایسه ان طی سالهای 2000 و 20004

در صد تولید

نام گونه

سال 2004

سال 2000

30

55

مونودون

2

19

میگوی چینی

58

13

وانامی

5

6

سایر گونه ها

3

4

موزی

1

2

متاپنئوس

1

1

ایندیکوس

مقایسه سامانه های مختلف پرورشی در دنیا

وضعیت توسعه

شرح

نوع سامانه

سنتی

تولید 50 تا 300 کیلو در هکتار در سال

مساحت 1000 مترمربع تا 10 هکتار

آبگیری جذرو مدی

غذادهی از تولیدات اولیه استخر

گسترده

در حال کاهش

تولید 8/0 تا 2 تن در هکتار در سال

مساحت 1000 مترمربع تا 10 هکتار

آبگیری جذرومدی و پمپاژ

غذادهی  غذای طبیعی و دستی

نیمه متراکم(خفیف)

درحال افزایش

تولید 2 تا5 تن در هکتار در سال

مساحت 1 تا 10هکتار

آبگیری با  پمپاژ

غذادهی فقط مصنوعی

نیمه متراکم

با توسعه اندک

تولید 6 تا 8 تن در هکتار در سال

مساحت 5/0تا4 هکتار

آبگیری با پمپاژ

هوادهی : کم

غذادهی  فقط غذای مصنوعی

نیمه متراکم (شدید)

در حال افزایش

تولید 8 تا 12 تن در هکتار در سال

مساحت 5/0تا2 هکتار

آبگیری با پمپاژبدون چرخش آب

هوادهی : مداوم

غذادهی  فقط غذای مصنوعی

متراکم

در حال افزایش

تولید 15 تا 30 تن در هکتار در سال

مساحت 25/0 تا1 هکتار

آبگیری با پمپاژ با و یا بدون چرخش آب

هوادهی : مداوم

غذادهی  فقط غذای مصنوعی

فوق متراکم

مدل های توسعه پرورش میگو

وضعیت

شرح فعالیت

نوع فعالیت و کشورهای در حال اجرا

قابل اجرا در کشورهایی  که موافق با پرورش سنتی هستند

در اندازه های خرد و هزاران مزرعه،استفاده از برنجزارها و اراضی کشاورزی،بصورت سنتی درآسیا ،عرضه در بازار داخلی و بدون بهم پیوستگی

خانوادگی

هند،اندونزی،بنگلادش،ویتنام و...

اخیرا" مدلهای  جدیدتر در حال افزایش است

ساختار فامیلی ولیکن نه چندان شدید

استخرهای 5000 مترمربعی

صید از طریق جمع آوری و با کنترل و تعویص آب کم

بهم پیوسته

روستایی

هند ف اندونزی ،چین و...

قابل اجرا در کشورهایی  که دارای ساختار پرورش سنتی نبوده با بخش های بهم پیوسته

مزارع با اندازه متوسط و نیمه متراکم خفیف(در حال کاهش)

در حال توسعه به سمت متراکم

کنترل و تعویص آب کم

بهم پیوسته و یا مستقل 

نیمه صنعتی

امریکای جنوبی ،کالودونیا ،برزیل

تماما" با مدیریت مستقل و گرایش شدید به کنترل کیفیت

مزارع با اندازه بزرگ ،نیمه متراکم و متراکم تا فوق متراکم

کنترل کیفیت و مدیریت مستقل

صنعتی

امریکای مرکزی،ماداگاسکار،موزامبک، آسیا

ترجمه و تالیف: علی کریمی

کارشناس تکثیروپرورش ابزیان شیلات هرمزگان

منبع:

RECENT HISTORY OF WORLD AQUACULTURE AND SHRIMP CULTURE

Conakry (Guinea), 6 – 8 June 2006

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد