میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی
میگو پروران

میگو پروران

در زمینه آبزی پروری و فعالیت های شیلاتی- وب نگار تخصصی علی کریمی

مروری برآخرین وضعیت تولید جهانی آبزیان

علی کریمی کارشناس تکثیر و پرورش آبزیان

مقدمه: در حالیکه ذخایرآبزیان  دریایی  به شدت رو به کاهش است لیکن در مقابل آن  تقاضا برای مصرف غذاهای دریایی بطور فزایند های رو به  افزایش  است و این  چرخش ذایقه به سمت مصرف غذاهای دریایی  موجب گردیده است تا عرضه کنندگان این نوع غذاها  به دنبال ایجاد تنوع غذایی باشنند که در نتیجه آن صید و  مصرف  انواع آبزیان نیز بالا رفته است  و این افزایش علاقه بر  سرعت رشد بازار غذاهای دریایی   افزوده   است بطوریکه آبزی پروری به یک صنعت عمده تجاری در تولید غذاهای دریایی تبدیل شده است .غذاهای  تهیه شده از آبزیان از منابع  دریایی و آبزیان آب شیرین  تامین می شود .

مقایسه بین  تولیدات آبزی پروری و صید از دریا

 آخرین آمار رسمی   تولیدات جهانی  که از سوی سازمان خواربار جهانی (فائو) منتشر شده است مربوط به سال 2004 میلادی است که دراین مقاله از آمار همین سال استفاده شده است.

 در حالیکه صید از منابع دریایی رو به کاهش است تولید از طریق ابزی پروری روند افزایشی را طی می کند. از سال 1989 به بعد با فشار بر ذخایر طبیعی، صید از دریا رو به نقصان نهاده و در مقابل آن  از سال 1996 تولید از طریق آبزی پروری افزایش یافته است بطوریکه در حال حاضر از مجموع 156 میلیون تن  تولیدات ابزیان 5/96 میلیون تن و به عبارت دیگر 62% سهم صید از منابع دریایی است و  سهم آبزیان پرورشی نیز 5/59 میلیون تن است که 48% تولید رابه خود اختصاص داده است

سیر تحول  تولیدات آبزی پروری

رشد سالیانه آبزی پروری طی سالهای 1962 تا 1990 رقمی برابر 1/3% بوده است که با رشد آبزی پروری طی سالهای 1992 تا 2004 به عدد 1/7 % رسیده است و سازمان فائو پیش بینی کرده است که با این روند رشد  50 درصد  سهم تولیدات آبزیان در سال 2012 مربوط به آبزیان پرورشی خواهد بود  که تولیدی معادل 90 تا 100 میلیون تن را در سال   به خود اختصاص خواهد داد.

میزان تولید و ارزش هریک از آبزیان  پرورشی گروه بندی شده طی سال 2004

درصد سهم

میزان تولید (تن)

منبع صید

51%

30219472

گونه های دریایی

6%

3392449

گونه های آبهای لب شور

43%

25796523

گونه های آب شیرین

100

59408444

کل

                       

سهم ،میزان و ارزش هر یک از گروههای آبزیان

ارزش هرکیلوبه دلار

درصد ارزش

سهم از کل صید

گونه های آبزیان

42/3

7%

2%

ماهیان دریایی

93/2

12%

5%

ماهیان مهاجر به دریا

03/1

35%

40%

ماهیان آب شیرین

49/0

10%

23%

گیاهان دریایی

74/0

14%

22%

نرم تنان

90/3

20%

6%

سخت پوستان

26/3

2%

1%

سایرآبزیان

ارزش هریک از گونه های آبزیان در غذاهای دریایی

گونه های دریایی                                  35/1 دلاردر هر کیلو                   

             گونه های آبشیرین                               96/0

             سخت پوستان                                     90/3

علی رغم اینکه سهم سخت پوستان از مجموع تولیدات آبزیان 6 در صد است لیکن از نظر ارزش و قیمت 20در صد از ارزش کل را دارا هستند.

کشورهای عمده تولید کننده  آبزیان پرورشی

کشور چین با تولید 3/41 میلیون تن انواع آبزیان پرورشی در راس کشورهای تولید کننده قرار داردو 70در صد تولید جهانی مربوط به این کشور است و 30 در صد از تولیدات خودرا نیز صادر می کند.در رتبه های بعدی کشورهای هند، فیلیپین،اندونزی،ژاپن،ویتنام، تایلند،جمهوری کره،بنگلادش و شیلی قراردارند.

گونه های عمده پرورشی

 از نظر دسته بندی آبزیان عرضه شده به بازار مصرف ، آبزیان پرورشی به 23 گروه عمده تفسیم میشوندکه شامل آبزیان دریایی ( ماهی ،صدف ، میگو، گیاهان دریایی ، نرمتنان و سخت پوستان) و اب شیرین (کپورماهیان،قزل آلا،کیاهان و جلبکها،تیلاپیا)  می باشند

گروه بندی آبزیان پرورشی به ترتیب میزان تولیدجهانی

میزان تولید (تن)

نوع آبزی پرورشی

ردیف

4519701

جلبکهای قهوه ای

1

4429337

اویستر

2

3876868

کپورنقره ای

3

3879292

کپورعلفخوار

4

3387918

کپورمعمولی

5

2860152

صدفها

6

2605107

گیاهان آبزی

7

2101688

کپور سرگنده

8

1949758

کپور کاراس

9

1925082

ماهیان آب شیرین

10

1495744

تیلاپیا

11

1397660

جلبکهای قرمز

12

1386382

میگوی وانامی

13

1244637

ماهی آزاداقیانوسی

14

1126159

اسکالوپ

15

1065191

نرم تنان دریایی

16

761123

کپور هندی

17

721793

میگوی مونودون

18

516869

سیم چینی

19

504876

قزل آلای رنگین کمان

20

415749

خرچنگ چینی

21

238637

مارماهی ژاپنی

22

168650

سوف چینی

23

.رنگ قرمز آبزیان دریایی

رنگ سیاه آبزیان آب شیرین

میزان تولیدات گونه های مختلف آبزیان

گونه های دریایی                           20166521تن

گونه های آب شیرین         23511852تن

گروه بندی آبزیان پرورشی به ترتیب میزان ارزش

اررش هرکیلوبه دلار

ارزش کل

نوع آبزی

ردیف

53/3

4899457

میگوی وانامی

1

25/3

4085052

ماهی آزاداقیانوسی

2

68/4

3376178

میگوی مونودون

3

83./0

3299746

کپورنقره ای

4

97/0

3272177

کپورمعمولی

5

81/0

3149534

کپورعلفخوار

6

61/0

2749837

جلبکهای قهوه ای

7

42/1

2741349

ماهیان آب شیرین

8

66/0

2693147

اویستر

9

78/0

2219537

صدفها

10

5

2079459

خرچنگ چینی

11

86/0

1807357

کپور سرگنده

12

34/3

1687630

قزل آلای رنگین کمان

13

06/1

1584357

تیلاپیا

14

96/0

1418302

اسکالوپ

15

26/1

1371772

کپور کاراس

16

96/0

1338995

جلبکهای قرمز

17

70/6

1129865

سوف چینی

18

41/0

1056946

گیاهان آبزی

19

30/1

990242

کپور هندی

20

14/3

749346

مارماهی ژاپنی

21

15/1

594506

سیم چینی

22

55/0

584576

نرم تنان دریایی

23

در این میان میگو 5 در صد از کل تولیدات آبزیان را به خود اختصاص داده است و از مجموع آبزیان پرورشی سهم میگو 10 در صد می باشد. و در  گروه بندی آبزیان میگو های  پاسفید غربی (وانامی )  و مونودون در رتبه های 13 و 18 جدول قرار می گیرند.  از نطر قیمت و ارزش نیز میگوی وانامی در رتبه اول و میگوی مونودون در رتبه سوم جدول قرار دارد.در واقع 17% ارزش تولیدات آبزی پروری به میگو اختصاص دارد   که 30% کل ارزش تولیدات آبزیان می باشد .

نتیجه گیری:

میزان و ارزش آبزیان

گونه های دریایی 27184128 تن هر کیلو 35/1 دلار

گونه ها آب شیرین 21595239 تن هر کیلو 96/0 دلار

 طی 10سال گذشته آبزی پروری به سرعت رشد کرده و به سوی یک صنعت تجاری به پبش می رود و  در حال حاضر رشد سالیانه آن   1/7 در صد  است یعنی از 20 میلیون تن تولید سال 1992 به 60 میلیون تن در سال 2004 رسیده است.  آبزیان پرورشی دریایی نیز 51 درصد از کل تولیدات آبزیان  را  به خود اختصاص داده اند که  سهم آن بدون احتساب گیاهان و جلبکها   37 در صد می باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد